среда, 15. фебруар 2017.

Otkriće veka: Da li se u Tutankamonovoj grobnici zaista nalazi tajna odaja skrivena 3.300 godina?

Mogućnost postojanja tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici ne prestaje da privlači pažnju izazivajući oprečna mišljenja naučnika. Da li grobnica dečaka faraona krije tajnu odaju i ostatke kraljice Nefertiti?
Arheolozi planiraju da nastave istraživanje skrivenih pogrebnih prostorija u grobnici kralja Tutankamona. Nakon više od jedne godine spekulacija britanskog egiptologa Nikolasa Rivsa, postoje dokazi koji otkrivaju znakove skrivenog ulaza u grobnicu dečaka faraona. Svojevremeno, Rivs je izjavio da bi jedna od tajnih soba mogla da bude mesto gde je sahranjena kraljica Nefertiti.
Tim naučnika sada planira da koristiti sistem radara kako bi skenirali grobnicu staru 3.300 godina, koju je prvi put otvorio britanski
istraživač Hovard Karter 1923. godine.
Istraživanje će sprovesti Politehnički univerzitet Turin (Italija), a ovo će biti treći tim istraživača koji će analizirati izgubljenu odaju.
„To će biti veoma rigorozni naučni rad i trajaće nekoliko dana, a možda i nedelja“, rekao je vođa istraživanja Franko Porceli otkrivajući da će u toku istraživanja koristiti tri sistema rada koji će pokrivati frenkvencije od 200 megaherca do 2 gigaherca.
Bivši egipatski ministar antikviteta Mamdouh Eldamaty je rekao da postoje šanse od 90 procenata da grobnica sadrži skrivene odaje tvrdeći da će njihovo otkriće biti otkriće veka.
Dok s nestrpljenjem iščekujemo analizu skrivenih odaja grobnice Tutankamona, otkrivamo vam 6 pitanja o životu i smrti dečaka faraona, koja će najverovatnije ostati zauvek nerazjašnjena.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.