среда, 15. фебруар 2017.

Naučnici od jestivog ulja napravili materijal 200 puta čvršći od čelika!

Naučnici su pronali način da jestivo ulje koje svakodnevno koristimo u kuhinji pretvore u grafen, materijal koji je i do 200 puta jači od čelika i neverovatno fleksibilan.
Pod određenim uslovima, on može čak biti pretvoren i u supervodonik koji može prenositi struju bez otpora. To bi značilo da materijal ima potencijal da se od njega naprave efikasnije solarne ćelije, da postane upotrebljiv u elektronici ili čak medicini. 
U  okviru studije koja je sprovedena pre godinu dana, ustanovljeno je da grafen mora da bude napravljen u vakuumu, na intenzivnoj toploti i primenom prečišćenih sastojaka
koji su izuzetno skupi za proizvodnju. Zbog toga je istraživanje prekinuto dok se ne pronađe ekonomičan način za masovnu proizvodnju ovog materijala i ne započne proces ostvarivanja planova na tom polju.
Konačno, naučnici u Australiji su uspeli da stvore grafen u normalnim uslovima vazduha koristeći jeftino jestivo ulje.
Tim je novu tehniku nazvao Graph Air tehnologija i ona uključuje tridesetominutno grejanje ulja u cevima peći čineći da se ona razloži i pretvori u ugalj. Ugalj se potom hladi na folijama napravljenim od nikla, a onda rasprostire na samo 1 nanometar debljine (oko 80.000 puta tanje od ljudske dlake).

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.