уторак, 12. септембар 2017.

POČEO UVOZ SOJE I SUNCOKRETA
















Najveće prerađivačke kompanije u Srbiji i trgovci poljoprivrednom robom počeli su da uvoze veće količine soje iz okolnih zemalja, a ugovorili su i uvoz suncokreta.


Suša je uzela danak na vojvođanskim poljima i sada kada se skidaju usevi jasno je da je soja značajno stradala. Veliki je deficit na našem tržištu pa su se uljare i druge firme iz te branše okrenule uvozu. 

Prema Agrosmartu, soje iz Rumunjske i Hrvatske uvoznici plaćaju 330-340 eura, a moguće ih je donijeti i iz Ukrajine. Na domaćim burzama soja je sada znatno skuplja - oko 48 dinara po kilogramu. Očekuje se da će cijena u narednom razdoblju biti oko 400 eura, ako ne ograničava uvoznu robu.

Pretpostavimo, svetske cene nisu toliko visoke kao naše, pa čak i na Chicago Stock Exchange beleži se za 290 eura. U Srbiji soje su skupo zbog suše koja u okolišu nije bila katastrofalna kao u poljima Vojvodine. Manjak od 100.000 do 150.000 tona procjenjuje se na srpskom tržištu.

Osim sojinog ulja, prema Agrosmartovim saznanjima, ugovorene su određene količine suncokreta na 300 eura po toni u dunavskim lukama, što se tiče naših cijena.

Inače, prinos soje je manji nego prošle godine, a očekuje se pad suncokreta za oko 10 posto. U Backi i Sremu, rezultati žetve do sada nisu ohrabrujući. Kao što kažu odgovorni za poljoprivredu u općini Backa Palanka, prinosi kreću se od 1.200 do 1.600 kilograma po hektaru. Prema podacima PS Sremska Mitrovica, do sada je najveći prinos soje u Sremu iznosio 1,5 tona po katastarskom jutru.

U slučaju kukuruza, situacija je specifična - spol je mali, nema velike potražnje. Cijene izvan Srbije su niže od domaćih, pa je izvoz gotovo nemoguć.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.