петак, 22. септембар 2017.

Ovo je uspešna seoska porodica u Srbiji: Luka (11) muze krave i vozi traktor. Evo šta za to vreme rade sestra, roditelji, baka i deka! (FOTO)




















Luka ima 11 godina i već sada zna da pomuze kravu i vozi traktor. Jovana ima devet i pomoćnik je u rasađivanju paradajza i uređivanju dvorišta. 


Njihov otac Jovan je profesor u srednjoj školi, ali je i stočar i ratar, u potaji- muzičar. Majka Gordana, medicinska sestra, ne radi u struci jer sa manje sresa može za nedelju dana da zaradi platu sestre. 
Deka i baka, Radiša i Zorica, spokojno motre na domaćinstvo koje raste, nekada vode mlađe kroz nedaće, nekada samo pomažu.

Ovako izgleda mlada srpska seoska porodica, gde je poljoprivreda ozbiljan biznis, a poljoprivrednici obrazovani ljudi koji se bore za opstanak na selu i život van gradskog stresa i upravo je ovo najbolji primer onoga za šta se bori Vlada Srbije, Aleksandar Vučić i Milan krkobabić, za oživljavanje sela kao osnovnog stuba srpske privrede.
Luka Golubović iz šumadijskog sela Sipić je učenik petog razreda i pošto je školska godina počela moraće više da se posveti knjizi, a manje kravama.
- One su dobre životinje i ja volim da brinem o njima, da ih timarim i mazim. Ne puštam starije na njih ni da viču, a kamoli da neko digne ruku, šta god da urade. Znam i da muzem krave, ali umem i da vozim traktor, mada deda mora da me kontroliše - kaže Luka.

Lukin tata Jovan je jedan od značajnijih proizvođača mleka u kraju. Ima 32 grla, a krave dnevno daju 150 litara mleka. Porodica obrađuje 60 hektara zemlje, mada im je za 32 krave potrebno upola manje.
- Toliko rada će nas ove sušne godine spasiti, jer sve vreme stoku hranimo hranom proizvedenom prošle godine. Tako ćemo ovu i preživeti, samo se nadam da sledeća godina neće biti sušna. Ove je godine rod kukuruza bio čak 70 odsto manji, detelina je takođe mnogo podbacila i ako nas dočeka još jedna sušna godina moraćemo krave da prodajemo- zabrinut je Jovan Golubović.

Ipak, kao iskusan poljoprivrednik i u neku ruku biznismen, Jovan ne stavlja sve na jednu kartu. I ne mora jer živi sa ocem Radišom i majkom Zoricom. Tako ovo poljoprivredno gazdinstvo sem hrane za stoku (kukuruz, detelina, ječam) može sebi da priušti da gaji i pšenicu i suncokret koje prodaju, ali i paradajz u plastenicima. Glavni ratar u kući je stariji Golubović, koji je i odgovoran za poljoprivredne mašine i obradu zemlje.
- Delimično imamo zaduženja, ali zapravo svi radimo sve, jedino je pravilo- mora na vreme. Kad je vršidba, jedan je na kombajnu, drugi sa njive odvozi pšenicu i tako od jutra do mraka. Imamo tri velika plastenika pod paradajzom koji moja snaja Gordana rasađuje, moja supruga neguje, a ja prodajem na pijaci- objašnjava Radiša Golubović.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.