четвртак, 27. јул 2017.

ŠTA VAS STVARNO ČEKA: Evo koliko ko zaista zarađuje u Njemačkoj (VIDEO)




Plate u Nemačkoj su pet do šest puta veće od onih u Srbiji, ali možda će Vas iznenaditi koliko se zarađuje u pojedinim branšama.

Građevinski inženjeri mjesečno zarađuju oko 3000 eura bruto, odnosno 2000 neto. Arhitekti su u rangu građevinskih inženjera, dok liječnici i matematičari zarađuju 600 eura više mjesečno, a informatičari zarađuju oko 2300 eura neto.
Konobari, kuhari i frizeri mjesečno zarađuju 1000 eura plus napojnice. Automehaničari, električari i soboslikari zarađuju oko 1300 eura, javlja Deutsche Welle.
Njegovatelji sa iskustvom zarađuju 1600 eura neto.
Za stan i režije od plaće svakog mjeseca, ovisno o mjestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura po osobi, dok mjesečna karta za javni prijevoz stoji najmanje 50 do 100 eura mjesečno.
Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Njemačkoj i trenutno radi kao njegovatelj u jednom staračkom domu.
‘U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rentgen tehničar u bolnici, poslijepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću. Supruga je također bila zaposlena. Praktički smo imali tri plaće i s te tri plaće smo bili negdje na nuli.


 Ovdje ćemo s jednom plaćom moći normalno živjeti, a moći ćemo si priuštiti i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali’, kazao je Milivojević.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.