субота, 18. март 2017.

VERNICI OSVAJAJU PLANETU: Istraživanje pokazalo da je u svetu sve MANJE ATEISTA!
























Nova studija američkih i malezijskih istraživača otkrila je da u svetu ima sve manje ateista.

Kontroverzno otkriće oslanja se na statistiku, prema kojoj vernici imaju više potomaka od osoba koje sebe smatraju ateistima. Razlog za to istraživači vide u
činjenici da većina vera zabranjuje kontracepciju. Naučnici, koji su svoj rad objavili u časopisu “Evolutionary Psychological Science”, ispitali su više od 4000 studenata različitih univerziteta iz SAD i Malezije, koji su odgovarali na pitanja o braći i sestrama i svojim uverenjima.
Ispostavilo se da najviše dece ima u muslimanskim porodicama – u Maleziji u proseku 5.89, a u SAD 4.29. Drugi na listi roditelja u Maleziji sa najviše dece bili su Indijci sa 4.01 potomkom u proseku, ali ovaj zaključak smatra se zanemarljivim, jer je dobijen na osnovu samo pet ispitanika. 











Ateisti u Maleziji u proseku su imali 3.67 dece, a roditelji SAD koji nisu osećali pripadnost nijednoj religiji imali su u proseku 3.04 deteta. Nešto više potomaka imali su hrišćani – 3.11.
“Na osnovu ovih otkrića, može se zaključiti da sekularizacija dugoročno gledano neće umanjiti popularnost religija, a to naročito važi za grupaciju sa najvećim fertilitetom – muslimanske vernike”, stoji u studiji.
Istraživači su pisali i o tome koliko geni igraju ulogu u čovekovoj veri u Boga, a to, izgleda, takođe utiče na ukupni fertilitet. Tim objašnjava da postoje dokazi da su određene osobine ličnosti, poput povodljivosti, genetski uslovljene i da ljudi koji ih nose češće sebe smatraju religioznim.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.